Faydalı Bilgiler

Üretimimiz
Hammadde alımı ve laboratuar analizleri Buğday tüketiminde Türkiye dünya genelinde dokuzuncu sırada yer almakta. Her yıl yaklaşık 20 milyon ton Buğday elde edilirken bunların arasından biz sizler için her yöreyi tarayıp Buğdayları özenle seçiyoruz. Buğday tanesinin bileşimi çesit ve bölgesel olarak degişiklik göstermesine rağmen ortalama olarak; 2 % su dan 70 % karbonhidrat dan 12 % protein den 2 % yağ dan 2,2 % selüloz dan ve 1.8 %
Devamı
Buğdayın Coğrafyası
Buğdayın coğrafi yayılışı bakımından 30 ile 60 kuzey ve 27 ile 40 güney enlemleri arasında yoğun ziraati sözkonusudur. Deniz seviyesinden 5000 metre yükseklikte ve tropik bölgelerden kutuplara çok yakın yerlere kadar, yetişebilen çeşitleri vardır. Derin killi, tınlı-killi topraklar en iyi yetişme alanlarıdır.Optimum iklim isteği ise, yağışın çoğunlukla bahara düşmesi şartıyla yıllık 25-75 cm arasında bulunması, yetişme devresi sıcaklık ortalaması
Devamı
Buğdayın Tarihçesi
Buğdayın orjini kesinlikle bilinmemektedir. Bunun yanında, Anadolu`nun kurak alanlarından, Suriye ve Filistin`in dağlık bölgelerinden dağıldığına dair bazı sağlam deliller vardır. Özellikle Anadolu, Mısır ve Irak`ta yapılan arkeolojik kazılarda, kömürleşmiş buğday tanelerine rastlanmıştır. Anadolu kazılarında, Alacahöyük ve Alişarhöyük`te özellikle aestivum ve compactum türlerine ait kömürleşmiş tanelere rastlanmıştır. Alişarhöyük`te bunlara ilav
Devamı
Dünden Bugüne Un Sanayii
Öğütme taşları yerini eyer taşlarına bırakırken, el değirmenleri zamanla su değirmenlerine geçiş yaşarken bugünlerde tamamen otomasyon üretime geçerek dünyanın en eski sanayilerinden ve Inovasyon un en hızlı örneklerindedir Un sanayisi. Ekmek, makarna, Bisküvi, kek ve buna benzer ürünlerin ortak noktası Buğday Unundan oluşması ve insanların temel besin kaynağıdır. Dünya geneline bakıldığında Un sanayisinin on bin yıl öncesine dayanan köklü bir
Devamı
Taş Değirmenlerde Buğdayın Öğütülmesi
Taş değirmenler altta sabit, üstte dönen iki taş diskten ibarettir. Genellikle zımpara taşı veya diğer sert taşlardan yapılırlar. Buğday merkezden sürekli olarak verilir ve önce taşın orta kısımlarında kırılır, daha sonra dış bölgelerde inceltilerek kenarlardan un halinde alınır. Taş değirmenlerde danenin kabuk, endosperm (nişastalı, unlu kısım) ve embriyo kısımları ile birlikte inceltilerek un haline getirilir. Bunlar birbirlerinden ayrılm
Devamı
Laboratuvar Analizleri
Gıda maddelerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin önemi özellikle günümüze çok daha iyi anlaşılır bir hal almıştır. Biz Derya Un olarak, gıda güvenliğinin sağlanmasında kuşkusuzen önemli faktörlerden birinin kontrol ve denetimlerin etkin bir biçimde yürütülmesi olduğunu çok iyi biliyoruz. Fabrikamıza gelen buğdaylardan numune alınarak uluslararası standartların vermiş olduğu kriterlere uygun testler yapılmaktadır. Buğdayda fiziksel analiz
Devamı